Sinterklaas – Ideeën voor pakjesavond 2016

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover. Het feest waar ieder kind naar uit kijkt. Het moment dat kinderen niet meer te houden zijn en je nog nooit zoveel energie bij elkaar hebt gezien. We hebben het natuurlijk over pakjesavond. De avond waar iedereen het gezellig heeft en alle kinderen ’s avonds in slaap vallen met een lach op hun gezicht.

Om pakjesavond nog spannender te maken hebben wij wat manieren bedacht waarop je de zoektocht naar de cadeaus anders maakt. Vind jij ook dat het moment van uitpakken zo snel voorbij is? Dan hebben wij de perfecte tips.

Iemand vragen voor Sinterklaas

Deze had je misschien  al verwacht, maar het blijft leuk. Vraag personen uit je omgeving of zij eventueel voor Sinterklaas en Piet kunnen spelen. Na het eten wordt er ineens op de deur geklopt en wie zijn daar… Juist! Sinterklaas en Piet. Ik weet zeker dat de kinderen dit super spannend zouden vinden. Laat de goedheiligman de pakjesavond een beetje leiden en je kind heeft een avond om nooit meer te vergeten.

Een speurtocht door het huis

Ben je een beetje creatief ingesteld? Dan is dit een super leuke manier om samen met de kinderen op zoek te gaan. Begin met een brief van Sinterklaas waarin wordt verteld dat hij samen met zijn Pieten een speurtocht heeft gemaakt. Geef in deze brief de eerste hint, bijvoorbeeld in rijmvorm. Als de kinderen op de volgende ‘locatie’ zijn, krijgen zij de tweede hint. Zo gaat het door tot zij de cadeaus hebben gevonden en natuurlijk super trots op zichzelf zijn.

Een bordspel

Ik hoor je denken, een bordspel? Ja een bordspel, maar dan eentje die jullie zelf hebben gemaakt (of was het toch Sinterklaas…)! Pak een spel waar je met dobbelstenen naar vakjes kunt stappen. Verder heb je alleen pen en papier nodig en natuurlijk een beetje creativiteit. Verzin nu opdrachten voor de vakjes waar je op terecht kunt komen. Zoals “Thijs mag nu zijn kleinste cadeautje pakken en uitpakken (of juist niet)” of “Fenna mag een cadeautje uitkiezen waar de naam van papa op staat en deze geven”. Zo duurt pakjesavond wat langer en voorkom je dat alles in één keer is uitgepakt. De opdrachten schrijf je op papiertjes en deze plak je met plakband op de plaats van het ‘hokje’.

De hints van Sinterklaas

Laten we eerlijk zijn, kinderen groeien op met technologieën. Ze begrijpen er vaak meer van dan wij. Waarom maken we hier geen gebruik van? Zorg bijvoorbeeld dat je een telefoonnummer naar Sinterklaas vernoemd, om de zoveel tijd stuurt Sinterklaas een berichtje. Met deze berichtjes komen jullie achter de plaats van de cadeaus. Stuur bijvoorbeeld een quizvraag die de kids moeten beantwoorden of geef ze de zin van een sinterklaaslied en laat ze deze zingen. Als de opdrachten zijn voldaan komen ze uiteindelijk bij de cadeaus terecht.

Een laatste tip voor pakjesavond is de Sinterklaas app. Met deze app belt Sinterklaas met je kleine, hoe gaaf is dat!

Fijne pakjesavond!

Deel uw mening